Ce este viața?

Dacă ar ști oamenii de știință ce este viața, ar trăi. Dar mor toți ca muștele, ei și bogații pământului la fel.

Paul David, Bisarc

Viața, în sensul obișnuit, pare a fi un lucru clar: omul trăiește și moare, când viața i se termină. Și într-adevăr, și Biblia folosește – de multe ori – cuvântul viață în același sens, pentru că este scrisă ca să fie înțeleasă de oameni, în limba pe care o vorbim.

Totuși, de ce oare găsim în Biblie cuvinte ca viață sau moarte folosite într-un sens care nu poate fi cel obișnuit? Este oare posibil ca viața (sau moartea, opusul ei) să însemne, în realitate, altceva? Vom căuta să descifrăm aceste lucruri în cele ce urmează, dacă ne dă Dumnezeu.

Un prim exemplu, ca să intrăm în încurcătură. Cuvintele Domnului, către Marta:

Ioan 11:

 25  Isus i-a zis: „Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.

 26  Și oricine trăiește, și crede în Mine, nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?” 

În mod evident, în primul verset este vorba de viața veșnică. Al doilea verset e mai complicat; cum adică, „oricine trăiește, și crede în Mine, nu va muri niciodată”? Nu mor toți oamenii?? Nu, nu mor toți oamenii. Unii nu mor deloc, chiar dacă sunt duși la cimitir – spunem aceasta în anticipație (vom vedea mai jos). Alt exemplu:

Apoc. 6:

 9  Când a rupt Mielul pecetea a cincea, am văzut sub altar sufletele celor ce fuseseră junghiați din pricina Cuvântului lui Dumnezeu, și din pricina mărturisirii, pe care o ținuseră.

 10  Ei strigau cu glas tare, și ziceau: „Până când, Stăpâne, Tu, care ești sfânt și adevărat, zăbovești să judeci și să răzbuni sângele nostru asupra locuitorilor pământului?”

 11  Fiecăruia din ei i s-a dat o haină albă, și li s-a spus să se mai odihnească puțină vreme, până se va împlini numărul tovarășilor lor de slujbă și al fraților lor, care aveau să fie omorâți ca și ei. 

Aceștia au fost omorâți (versetul 9 și 11), adică sunt morți. Dar nu în sensul lumii atee de azi, adică nu sunt trecuți „în neființă”. Ci au simțiri, se pot exprima, ba chiar li s-a dat o „haină albă”. Așteaptă și ei, ca și noi, venirea Domnului, când vom primi trupuri noi. Vom spune deci că, duhovnicește, sunt vii. Mort este trupul acesta, „supus putrezirii”.

Este scris că „morții vor învia”, dar morții aici înseamnă cei morți trupește. Duhovnicește, sunt vii. La fel, învierea la venirea Domnului este trupească. De altfel, în loc de „toți vom învia” Pavel mai spune și „toți vom fi schimbați”, din trup pământesc în trup ceresc. Și spune aceasta nu doar despre cei ce vor fi răpiți: „...nu vom adormi toți, dar toți vom fi schimbați”, adică vor fi schimbați nu doar cei în viață, răpiți la venirea Domnului, ci toți cei ce au murit vreodată în El. Cel viu duhovnicește e tot viu, chiar dacă e mort trupește. Așadar, învierea lui va fi o schimbare, din trup pământesc în trup ceresc.

Revenind la cele adresate Martei, de mai sus, „oricine trăiește, și crede în Mine, nu va muri niciodată”, adică cel duhovnicesc nu moare, e doar trupul său care se duce, pentru ca apoi să primească unul desăvârșit.

Este important acum să facem deosebirea între felul cum sunt folosite cuvinte care țin de existență – viață, moarte, duh, și altele – în vorbirea oamenilor și în scripturi. Pentru că, ce ar putea să însemne duh în cele ce spun oamenii lumii de azi? Desigur, ceva ce ar fi limitat la ce știu ei despre duh, adică aproape nimic.

De pildă, dacă spune cineva „în duhul lui Eminescu” am înțelege bine ce înseamnă asta, dar n-ar avea nici o legătură cu „duhul lui Eminescu” dacă am întâlni expresia aceasta în Biblie. Căci duhul lui Eminescu este Mihail Eminescu însuși*, cel care așteaptă judecata ca și ceilalți oameni.

Scripturile nu spun „în duhul lui Ilie” în sens lumesc, sau metaforic, ci duhovnicește, adică în duhul adevărat al lui Ilie. În Biblie nu vom găsi niciodată cuvântul duh folosit metaforic, cum fac oamenii. Ci duh înseamnă duh la propriu, fără excepție. Despre așa ceva oamenii nu știu nimic.

La fel, dacă Biblia spune „mort”, sau „viu”, va trebui să deslușim sensul deplin al acestor cuvine, și să nu uităm că ne vorbește Dumnezeu și nu oamenii. Acum, dacă vrea Domnul, să vedem ce putem pricepe din scripturi în privința aceasta.

Scrisoare către o biserică moartă

Iată ce scrie Hristos bisericii din Sardes:

Apoc. 3:

 1  „Îngerului Bisericii din Sardes, scrie-i: „Iată ce zice Cel ce are cele șapte Duhuri ale lui Dumnezeu și cele șapte stele: „Știu faptele tale: că îți merge numele că trăiești, dar ești mort.

 2  Veghează, și întărește ce rămâne, care e pe moarte, căci n-am găsit faptele tale desăvârșite înaintea Dumnezeului Meu.

 3  Adu-ți aminte dar cum ai primit și auzit! Ține, și pocăiește-te! Dacă nu veghezi, voi veni ca un hoț, și nu vei ști în care ceas voi veni peste tine.

 4  Totuși ai în Sardes câteva nume, care nu și-au mânjit hainele. Ei vor umbla împreună cu Mine, îmbrăcați în alb, fiindcă sunt vrednici.

 5  Cel ce va birui, va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi șterge nicidecum numele din cartea vieții, și voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu și înaintea îngerilor Lui.” 

Cei din Sardes sunt morți (versetul 1), dar trăiesc printre alți oameni. Sunt vii, dar sunt morți* duhovnicește. Li se spune cu asprime că sunt morți, adică duhul lor viu (sfânt) cu care au fost încredințați odată, atunci când s-au născut din Duhul lui Dumnezeu, e pe cale să îi părăsească. Nu e vorba aici de oameni neconvertiți: „Veghează, și întărește ce rămâne, care e pe moarte”. Dacă ar fi aceștia neconvertiți, ar fi morți, deci n-ar putea fi nimic „care e pe moarte”. Li se spune să se pocăiască, iar dacă nu, „voi veni peste tine” (versetul 3).

  • Li se dă deci o șansă, să se pocăiască și atunci ce e pe moarte se poate trezi la viață din nou.
  • Dar dacă nu, ce altceva poate însemna „voi veni ca un hoț” și „voi veni peste tine” decât moarte, în sensul ei deplin, adică în sens duhovnicesc.
  • Deci dacă nu, aceștia vor merge în pedeapsa veșnică.

Și dacă tot s-ar mai îndoi cineva...

Și dacă tot s-ar mai îndoi cineva, iată că sunt unii în Sardes care „vor umbla împreună cu Mine, îmbrăcați în alb” (versetul 4) și al căror nume nu va fi șters din carte (versetul 5) – în opoziție cu ceilalți – ceea ce confirmă destinul gheenei pentru ceilalți. În contrast față de ceilalți, numele lor nu va fi șters din cartea vieții, în vreme ce numele celorlalți, vom conclude implicit, va fi șters. Cu alte cuvinte, l-au avut odată scris, dar a fost șters. Și deci,

  • cel ce biruie nu va avea numele șters din cartea vieții (versetul 5),
  • iar cel ce nu biruie, da, va avea numele șters din carte.

Până aici a fost vorba de Sardes. Bisericii din Efes i se spune că „voi veni la tine, și-ți voi lua sfeșnicul din locul lui, dacă nu te pocăiești”, într-o exprimare similară celor scrise pentru biserica din Sardes. Sfeșnicul este lumina, adică viața bisericii. Fără viață, ce mai rămâne este mort. „Voi veni la tine”, spune Domnul – și noi Îl chemăm mereu, ce-i drept. Dar dacă, în nebunia lor, unii își închipuie că Îl pot chema la nesfârșit să îi curețe de murdăriile de care nu se pocăiesc, fără frică de Dumnezeu, când se umple paharul iată că Domnul vine într-adevăr și atunci, dar năpraznic.

Să ne amintim că Pavel a scris o epistolă celor din Efes (aceiași efeseni ca cei de mai sus, din Apocalipsa) – nu este deci semnificativ câtă atenție ți se dă aici pe pământ, nici chiar din partea bisericii, ci adevărul în Hristos, acela e important. Pe unii nu i-a băgat nimeni în seamă niciodată, dar Domnul îi are scumpi la sânul Lui. Îi invităm pe aceștia cu drag la Biserica Săracilor, dacă nu au cu cine altcineva să stea de vorbă. Putem vorbi prin email foarte bine, la început.

Isus nu te părăsește niciodată

Despre moartea în duh (sau duhovnicească), cităm aici dintr-un articol precedent (v. Viu dar mort):

Felul acesta de a vorbi, scriptural, este vorbirea în adevăr, grea pentru urechile oamenilor. Mort se cheamă omul care nu mai este sfânt, pentru că ce a mai rămas din el? Are un singur destin: gheena, acolo unde vor fi munciți și chinuiți în veci. Un asemenea viitor nu se poate chema altfel decât moarte.

Și iarăși, (v. Viu dar mort, d.Hr.):

Moartea în duh (sau pierderea sfințeniei) este moarte în adevăr – la modul absolut. Moartea în trup nu este semnificativă. Moartea duhovnicească însă este, pentru că privește veșnicia.

Când își pierde omul sfințenia, ce era sfânt în el s-a întors* la Dumnezeu.

Veți auzi spunându-se că Isus nu te părăsește niciodată – lucrul acesta este adevărat, și este un adevăr veșnic. Iată sensul biblic al acestei afirmații:

Dumnezeu nu este ca oamenii. În promisiunile oamenilor te mai încrezi uneori, dar nu se știe niciodată când așteptările îți sunt înșelate. Cu Dumnezeu însă nu este așa, chiar dacă, la necaz, ne vin gânduri negre. De altfel, „robul nu este mai mare decât stăpânul său”, și „dacă m-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni”. Cine se face rob al lui Isus Hristos, nu este mai mare decât stăpânul său Isus, și deci va fi prigonit și el – dar cu cât mai mult te va iubi Domnul, care a suferit și El prigoana. În suferințe (până unde oare pot ajunge necazurile omului pe pământ?) cel rău ne șoptește că Dumnezeu ne-a părăsit; dar nu! oricât de rău ne-ar merge, Domnul nu ne părăsește – aceasta este partea Lui în legământ, de neclintit, cum este credincioșia lui Dumnezeu. Isus nu ne părăsește niciodată. Acesta este sensul biblic al unui adevăr veșnic.

Atenție la răstălmăciri, care spun că Domnul nu te părăsește oricât ai păcătui, la nesfârșit, încurajând păcatul. Și pierzând astfel pe unii de la credință. Asemenea răstălmăciri sunt eretice, pentru că omul cu ușurință ar ceda ispitelor, numai să știe că nu poate fi șters din carte. Dar în iazul de foc, pregătit pentru Satana și îngerii lui, și unde merg și oamenii, la ce i-ar mai folosi cuiva să-i învinuiască pe cei ce l-au învățat așa?

Domnul așadar, își ține cu neclintire partea Lui în legământul cel nou. Mai rămâne ca și omul să își țină partea lui. Ei bine, aici e jalea. Pentru că cei care s-au dat cu lumea, nu mai vor să se pocăiască și nu mai au frică de Dumnezeu, rup legământul.

O oaie pierdută (rătăcită) este vie, și ciobanii o caută să o aducă înapoi. Mare bucurie, când e găsită! La fel și cu cel căzut, care se întoarce la credință. Lucrul acesta îl știe fiecare dintre noi, când a pățit-o. Ce știm noi mai puțin poate, e cât de mare a fost bucuria în ceruri când ne-am întors noi și ne-am pocăit de toate care ne doborâseră.

Dar o oaie moartă nu mai e bună la nimic:

Mat. 5:

 13  Voi sunteți sarea pământului. Dar dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decât să fie lepădată afară, și călcată în picioare de oameni. 

De aceea ni se spune mereu în scripturi, „Vegheați!”. Vegherea înseamnă treaz față de păcat, căruia nu trebuie să i se arate îngăduință. Cine a căzut în păcat, să se pocăiască amar!

Până când poate omul să cadă mereu?

Acum, până când poate omul să cadă mereu? Toate au o limită:

Marcu 13:

 35  Vegheați dar, pentru că nu știți când va veni stăpânul casei: sau seara, sau la miezul nopții, sau la cântarea cocoșilor, sau dimineața.

Apoc. 16:

 15  Iată, Eu vin ca un hoț. Ferice de cel ce veghează și își păzește hainele, ca să nu umble gol și să i se vadă rușinea! 

Dumnezeu este sfânt. Dar pentru că Dumnezeu este bun, să nu-și închipuie cineva că poate trăi în păcat. Pentru că Isus vine „ca un hoț”, când nu te aștepți, și omul acela va muri. Apoi mortul devine dușmănos față de biserică și față de Dumnezeu. Cine trăiește în păcat și totuși tânjește după pocăință este încă viu, dar ar fi bine să știe că Isus vine ca un hoț, când nu se așteaptă. Ce îl poate scăpa? Pocăința, pocăința de acum și până la sfârșit. Ca să poată „sta în picioare înaintea Fiului omului”. Cine e căzut, nu e în picioare.

Ar mai fi multe scripturi care să confirme cele spuse, dar de acum noi vom reveni la tema cestui articol.

Om mort, om viu

Cât despre oameni în general, de la Adam, omul a rămas* cu un duh necurat, un duh rudă cu cel căruia i-a dat dreptate: șarpele.

Însă cu fiecare om care vine la Hristos, duhul acelui om se naște iarăși, de data aceasta viu, din Dumnezeu. Așadar duhul unui astfel de om este sfânt. Sfințenia aceasta este arvuna Duhului, doar arvuna, pentru că plinătatea Împărăției și desăvârșirea le vom cunoaște mai târziu. Mai este și pecetea Duhului, pentru că la judecată cel care o are este sfânt.

Ce este viața, deci?

Așadar, ce este viața? În sensul deplin al Făcătorului, viața începe atunci când omul se naște din Duhul lui Dumnezeu, adică atunci când a devenit sfânt. Pentru cel ce va birui, viața continuă fără sfârșit, în desăvârșirea Împărăției lui Dumnezeu.

Pavel spune (tipic pentru felul duhovnicesc de a vorbi) că „în noi lucrează moartea, iar în voi viața”: „moartea” în sensul comun, „viața” în sens duhovnicesc. Adică noi apostolii „totdeauna suntem dați la moarte”, ca să aveți voi viața – desigur, nu este vorba aici de viața trupului, ci de viața adevărată, adică sfințenia.

„Omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.” Cuvântul lui Dumnezeu dă viața adevărată, opusă vieții firești, care este de fapt moarte.

Mat. 10:

 39  Cine își va păstra viața, o va pierde; și cine își va pierde viața, pentru Mine, o va câștiga. 

„Cine își va păstra viața”, adică cine nu se poate desprinde de plăcerile acestei lumi, sau cine refuză pe Mântuitorul, ca să rămână cu cele ale lumii acesteia, „o va pierde”. Va pierde viața, de data aceasta viața adevărată, veșnică. Apoi, „cine își va pierde viața, pentru Mine, o va câștiga.” Ar fi ușor de înțeles că cine își pierde viața aceasta, ucis pentru Domnul, va câștiga viața veșnică. Și totuși nu e chiar așa. Ci „pierderea” se referă de fapt la tot ce ai lăsat în urmă când ai „părăsit” lumea aceasta pentru Hristos. Când ai părăsit păcatul, plăcerile păcătoase, prietenii păcătoși, și câte și mai câte. Ai lăsat în urmă o viață, chiar dacă n-ai murit.

Cât despre moarte, vom spune iar: de la Adam, omul a rămas* cu un duh necurat, un duh rudă cu cel căruia i-a dat dreptate: șarpele.

Cum așa? Doar nu se nasc oamenii morți din pântecele mamei!?

Ba da, în sens duhovnicesc, care este și sensul corect. De la Adam încoace*, oamenii se nasc cu un duh necurat. Cât e copil, știe Dumnezeu dacă omul e nevinovat: mai bine să nu judecăm noi, ca să nu fim judecați. Dar apoi, mai târziu, nu mai e nicio îndoială că e necurat. Așa se explică cuvinte ca acestea (v. italice):

Mat. 8:

 21  Un altul, care era dintre ucenici, I-a zis: „Doamne, dă-mi voie să mă duc mai întâi să îngrop pe tatăl meu.”

 22  „Vino după Mine”, i-a răspuns Isus, „și lasă morții să-și îngroape morții.” 

„Morții”! deși erau vii, dar la fel de morți, duhovnicește, ca cel pe care îl îngropau, tatăl unui ucenic. Ucenicului acesta nu i-a fost îngăduit să se ducă la înmormântare, înțelegând noi de aici cât preț pune Hristos pe viața lumească sau pe sentimente lumești. Vom înțelege aceasta în ciuda dificultăților.

Oricine, până nu capătă un duh viu, sfânt – născut din Dumnezeu – e mort din naștere.

După ce omul moare trupește, duhul său este păstrat pentru viața veșnică, sau pentru moartea veșnică. Interesant este faptul că cei aruncați în iazul de foc se cheamă că au murit: „Iazul de foc este moartea a doua.” Totuși, acolo este „plânsul și scrâșnirea dinților”. Ba mai mult, „vor fi munciți zi și noapte în vecii vecilor” – ca să nu-și închipuie cineva că va lenevi la nesfârșit. Iazul de foc e un lagăr de muncă.

Acolo unde merge diavolul, acolo merg și oamenii: „Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care a fost pregătit diavolului și îngerilor lui!” Vom înțelege deci că moartea, în sensul ei deplin, este un chin veșnic. Nu o trecere „în neființă”, cum spun ateii.

Concluzie

Omul firesc, chiar dacă trăiește în trup, este mort deja. Moartea nu este nici pe departe ce ar vrea ateii să fie. Ateul este atât de neputincios duhovnicește că ar vrea mai degrabă* să treacă „în neființă”, el și toți ceilalți. Numai că i-a fost dat să treacă altundeva: în chinul veșnic, unde vor fi munciți în vecii vecilor. Aceasta este moartea, și este numită așa în ciuda faptului că nu este o trecere în neființă. Dar niciun alt cuvânt nu este mai potrivit.

Cât despre viață, nu, plăcerile silniciei acestei lumi nu sunt viața. De acestea au parte morții, chiar dacă încă trăiesc aici pentru un timp. Nici nu este viața o clipă în veșnicie, cum ar părea. Viața este desăvârșită, atât de frumoasă că omul firesc nu poate să o priceapă. Viața începe aici pe pământ, odată cu sfințenia, și nu are sfârșit. Viața mai înseamnă și stăpânire:

Apoc. 2:

 26  Celui ce va birui și celui ce va păzi până la sfârșit lucrările Mele, îi voi da stăpânire peste neamuri.

 27  Le va cârmui cu un toiag de fier, și le va zdrobi ca pe niște vase de lut, cum am primit și Eu putere de la Tatăl Meu.

Apoc. 3:

 21  Celui ce va birui, îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum și Eu am biruit și am șezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie. 

Viața este deci cu mult mai mult decât ne-am putut închipui. Și în cele din urmă, viața este dumnezeire*: „Cel ce va birui, va moșteni... Eu voi fi Dumnezeul lui, și el va fi fiul Meu.” Amin.

Slăvit să fie Numele Domnului! ◆

Vezi și: